Americký úřad schválil prodej části EMI skupině vedené Sony

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. června (ČTK) - Americký antimonopolní úřad schválil bez dodatečných podmínek prodej vydavatelské divize britské společnosti EMI skupině investorů vedené japonskou společností Sony. Investoři v reakci na to oznámili dokončení převzetí, kterým se Sony stala největším vydavatelem hudby na světě.

Společný podnik Sony/ATV se dohodl na koupi hudebních katalogů a dalších aktiv EMI od banky Citigroup za 2,2 miliardy dolarů (asi 42 miliard Kč) koncem loňského roku. Evropská komise schválila prodej letos v dubnu za podmínky, že kupující prodá práva na několik katalogů a díla 12 umělců, mimo jiné Ozzyho Osbourna, Lennyho Kravitze a Robbieho Williamse.

Součástí konsorcia jsou kromě Sony také Blackstone Group LP, Mubadala Development Co z Abú Zabí, Raine Group a hudební a filmový magnát David Geffen. Před dohodou byla sony čtvrtou největší hudební vydavatelskou firmou na světě za Universal Music Group, EMI a Warner Music. Nyní se posunula na první pozici, vlastní práva na zhruba tři miliony hudebních nahrávek.

Citigroup v listopadu uspořádala aukci, v níž si celou EMI rozdělily společnosti Universal Music a Sony/ATV. Universal si dohodla koupi nahrávací divize EMI za 1,9 miliardy dolarů. O druhé transakci zatím úřady ještě nerozhodly.

EMI vydává a spravuje nahrávky desítek oblíbených umělců, včetně skupin Pink Floyd, Coldplay a Beatles a zpěvaček Amy Winehousové a Rihanny, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK