Americké akcie díky summitu EU prudce vzrostly

29.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Americké akcie dnes díky výsledkům summitu Evropské unie prudce posílily a uzavřely hodně špatné druhé čtvrtletí s optimismem. Investory zaskočilo, že šéfové eurozóny se dohodli na směřování k bankovní unii a na přímé pomoci bankám ze záchranných fondů. Na devizovém trhu euro díky summitu zažilo nejsilnější růst vůči dolaru za osm měsíců.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 2,20 procenta na 12.880,09 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 2,49 procenta na 1362,16 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o rovná tři procenta na 2935,05 bodu.

Za celé druhé čtvrtletí však Dow Jones klesl o 2,5 procena, S&P oslabil o 3,3 procenta a Nasdaq ztratil 5,1 procenta. Hlavní indexy zažily kvůli růstu obav z krize eura a kvůli slabosti americké ekonomiky první čtvrtletní ztrátu po třech čtvrtletích růstu.

Představitelé zemí eurozóny se dohodli na jednotném dohledu pro banky a za určitých podmínek na jejich rekapitalizaci ze záchranného fondu ESM. Oba záchranné fondy budou také moci nakupovat cenné papíry problémových zemí eurozóny na primárních trzích. Detaily dohody ještě vypracovány nejsou, pro investory, kteří od summitu vesměs nic významnějšího nečekali, to ale znamenalo odstranění značné porce nejistoty.

Nejlépe si vedly banky, jejichž index KBW stoupl o více než dvě procenta. Výrazně rostl také energetický sektor, který získal podporu v prudkém růstu cen ropy. Závěry summitu zastínily sérii smíšených zpráv z americké ekonomiky, které ukázaly stagnaci spotřebitelských výdajů a propad důvěry spotřebitelů na minimum za půl roku.

Evropská měna v reakci na výsledky summitu Evropské unie vzrostla o téměř dvě procenta, což byl její nevýraznější vzestup od konce října. Řada investorů však považuje prudké oživení eura za pouze dočasné a poukazuje na to, že podrobnosti dohody zůstávají nejasné.

"Je to jen další náplast," řekl agentuře Reuters Michael Woolfolk z newyorské banky BNY Mellon. "Z jejich diskusí nevzešlo nic hmatatelného. co by dopomohlo k řešení krize," dodal. Investoři se budou zaměřovat na nadcházející zasedání Evropské centrální banky, od níž po výsledcích summitu jich stále více čeká snížení úroků.

Ke konci dne euro vůči dolaru stouplo o 1,7 procenta na 1,2646 USD a předtím se dostalo až na 1,2692 USD, maximum od 21. června. Navzdory dnešnímu růstu však za celé druhé čtvrtletí kleslo o 5,2 procenta. Vůči jenu evropská měna vystoupila o 2,4 procenta na 101,16 JPY a zažila nejsilnější růst od loňského března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK