Druhý blok Temelínu vyrábí elektřinu opět na 100 procent

30.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 30. června (ČTK) - Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín pracuje po odstávce zase na plný výkon. Elektřinu vyrábí na 100 procent od dnes od 11:30, řekl ČTK mluvčí Temelína Marek Sviták. Odstávka druhého bloku trvala 47 dní a byla nejkratší v historii elektrárny.

Blok začal elektřinu vyrábět po více než šestitýdenní pauze ve středu v 21:20. Postupně jeho výkon rostl až na dnešních 100 procent. Původně měla trvat odstávka o čtyři dny déle, uvedl Sviták. "Udělali jsme tak první krok pro splnění ročního výrobního plánu, kdy chceme poprvé vyrobit 15 miliard kWh elektřiny, což představuje přibližně pětinu české spotřeby," uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Důležitou roli pro zkrácení odstávky o čtyři dny podle něj sehrála příprava. "Výborně jsme zvládli vyvezení a zavezení paliva. Zúročili jsme zkušenosti z minulých let při manipulacích s kontejnery s použitým palivem a se záměnou lineárních krokových pohonů," uvedl. V nejaderné části se uskutečnila kontrola turbíny a její zpětná montáž. Před připojením bloku k síti tak stačila pouze jedna vyvažovací jízda.

Při odstávce byla v reaktoru vyměněna zhruba čtvrtina ze 163 palivových souborů. Použité byly uloženy do dvou kontejnerů CASTOR a převezeno do skladu v areálu elektrárny. Kapacita skladu je projektovaná na 30 let provozu dvou bloků Temelína. První kontejner byl do skladu přivezen a uložen v roce 2010.

Po loňské výměně lineárních krokových pohonů na prvním bloku, které zabezpečují pohyb a polohu regulačních klastrů, byla stejná modernizace provedena i na druhém bloku.

Harmonogram odstávky zahrnoval celkem 10.000 činností a na jejich realizaci se podílelo více než 600 pracovníků z 50 dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

První blok přeruší výrobu elektřiny z důvodu výměny paliva v pátek 27. července. Odstávka je plánována na 50 dní.

Jaderná elektrárna Temelín v prvním čtvrtletí vyrobila 4,4 miliardy kWh elektřiny, o 17 milionů kWh meziročně více. Klíčové pro splnění ročního plánu - více než 15 miliard kWh elektřiny - bude dodržení harmonogramu plánovaných odstávek. Trvat by měly celkem 101 dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK