ČEZ obdrží nabídky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín

01.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Výběrové řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se blíží do finále, účastníci tendru v pondělí předloží provozovateli elektrárny ČEZ své nabídky. Kromě nabízené technologie a ceny bude pečlivě posuzována také možná účast českých firem na dostavbě. Vítěz výběrového řízení by měl být vybrán v létě příštího roku.

O dostavbu Temelína se uchází americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium tvořené Škodou JS a firmami Atomstrojexport a Gidropress. Všichni uchazeči v médiích opakovaně poukazují na přednosti svých nabízených technologií. Také již několik měsíců podepisují smlouvy o budoucí spolupráci s desítkami českých podniků ve snaze přesvědčit ČEZ a stát jako majoritního vlastníka společnosti, že budou-li oni vybráni jako dodavatel třetího a čtvrtého bloku Temelína, české firmy získají minimálně 70 procent z celé zakázky.

Podle odborníků z energetického sektoru je však záměr zajistit českému průmyslu 70 procent zakázky zřejmě nadnesený. "Uvidíme, co bude v nabídkách, ale myslím, že to konečné číslo bude nižší než 70 procent," řekl ČTK státní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Bartuška sleduje jiné jaderné projekty uchazečů o Temelín ve světě a všichni se podle něj potýkají s problémy dokončit zakázky v předpokládaném termínu. Před zahájením dostavby Temelína chce Bartuška od účastníků tendru vidět již zprovozněnou referenční jadernou elektrárnu ve světě.

Temelín by měl být dostavěn nejpozději v roce 2025. Kromě samotné dostavby provází nejistota také následný provoz elektrárny. Při nízkých cenách elektřiny se ČEZ obává, zda pro něj bude provoz elektrárny ekonomicky výhodný. Pro zmírnění rizik dostavby Temelína ČEZ také zvažuje spojení s investičním partnerem.

Rozšířený Temelína o třetí a čtvrtý blok má být v příštích letech významným milníkem české energetiky. Připravovaná aktualizace státní energetické koncepce počítá s tím, že využití jaderné energie v Česku bude růst a v příštích letech jádro pokryje zhruba polovinu spotřeby elektřiny. Nyní je to asi třetina. Zastaralé uhelné elektrárny čeká postupné odstavování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK