ČEZ dnes obdrží nabídky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín

02.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Účastníkům výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín dnes vyprší termín pro předloženi nabídek provozovateli elektrárny, společnosti ČEZ. Zadávací dokumentaci si loni vyzvedl americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. O vítězi soutěže má být rozhodnuto v létě příštího roku.

Při posuzování nabídek bude vedle nabízené technologie a ceny hrát roli také možná účast českých firem na dostavbě. Všichni uchazeči proto podepisují smlouvy o budoucí spolupráci s desítkami českých podniků ve snaze přesvědčit ČEZ a stát jako majoritního vlastníka společnosti, že české firmy získají minimálně 70 procent z celé zakázky. Podle odborníků z energetického sektoru je však tento záměr zřejmě nadnesený.

Státní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška sleduje jiné jaderné projekty uchazečů o Temelín ve světě a všichni se podle něj potýkají s problémy dokončit zakázky v předpokládaném termínu. Před zahájením dostavby Temelína chce Bartuška od účastníků tendru vidět již zprovozněnou referenční jadernou elektrárnu ve světě.

Budování třetího a čtvrtého bloku Temelína by mohlo začít v roce 2016, dokončení se předpokládá nejpozději v roce 2025. Náklady se odhadují na 200 až 300 miliard korun.

Připravovaná aktualizace státní energetické koncepce počítá s tím, že využití jaderné energie v Česku se rozšíří na zhruba polovinu spotřeby. Podle ekologů by ale ČR nové reaktorové bloky nepotřebovala, pokud by se omezil vývoz elektřiny a zaváděla úsporná opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK