OLAF v ČR vyšetřuje 14 případů spojených s evropskými financemi

04.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) v České republice vyšetřuje 14 případů podezřelého zacházení s evropskými financemi. ČTK to dnes sdělila Veronika Lukášová z oddělení komunikace ministerstva financí (MF). Vyšetřování se týká zejména ministerských programů a regionálních dotací.

V loňském roce OLAF v ČR vyšetřoval sedm podezřelých případů spojených s evropskými penězi. U tří případů bylo vyšetřování ukončeno bez zjištění pochybení, další čtyři se nadále vyšetřují.

Vyšetřovány jsou podle MF stále programy ministerstev průmyslu a obchodu, školství, životního prostředí a dopravy. Vyšetřování se týká také například Regionálního operačního programu Severozápad.

EU kvůli nesrovnalostem nyní ČR neproplácí evropské finance, dokud problémy nebudou odstraněny. Výsledky auditů operačních programů Severozápad a Střední Čechy mají být hotové na konci července, řekl v úterý rádiu Impuls ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM).

Ministerstvo financí podle Lukášové spolupracuje s OLAF v poskytování dokumentace. V rámci celé Evropské unie se pomocí OLAF před podvodníky s evropskými financemi loni podařilo zachránit 691 milionů eur (17,6 miliardy korun). Oproti roku 2010 je to výrazný nárůst, uvedl v úterý OLAF ve své výroční zprávě.

Od roku 2009 do června 2012 si úřad OLAF v ČR vyžádal dokumentaci k celkem 23 případům. Z toho bylo u devíti případů vyšetřování již ukončeno se závěrem, že nebylo shledáno žádné pochybení. U 14 případů vyšetřování stále probíhá. Letos na jaře také zástupci OLAF vyšetřovali přímo v České republice, to však bylo ve vztahu k dokumentaci vyžádané v roce 2010.

Posláním úřadu OLAF je vyšetřovat podvodnou činnost týkající se rozpočtu EU, případy korupce v orgánech a institucích EU a závažného pochybení ze strany jejich pracovníků. Má také pravomoc vyšetřovat všechna podezření ze zpronevěr v členských zemích. Formálně je OLAF součástí Evropské komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK