Francie plánuje získat z dalších daní pro rozpočet 7,2 mld. eur

04.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. července (ČTK) - Nová francouzská socialistická vláda plánuje letos zvýšit příjmy rozpočtu o 7,2 miliardy eur (183,6 miliardy Kč) zvýšením daní. Je mezi nimi vysoká mimořádná daň pro bohaté občany a velké korporace. Dodatečné příjmy rozpočtu jsou nutné kvůli očekávanému slabšímu ekonomickému růstu, který povede k nižšímu výběru daní, než se původně čekalo. Vyplývá to z dnešního prohlášení vlády.

Mimořádná daň 2,3 miliardy eur pro lidi s čistým majetkem 1,3 miliardy eur a mimořádná daň 1,1 miliardy eur pro velké banky a energetické firmy se zásobami ropy jsou hlavní částí dodatečného rozpočtu pro rok 2012, který vláda předložila parlamentu. Hlasování o dodatečných změnách rozpočtu se má uskutečnit ještě tento měsíc.

Opatření jsou v souladu s předvolebními sliby nového prezidenta Françoise Hollandea a měla by být schválena bez problémů, protože socialisté mají v parlamentu jasnou většinu. Hollande, který se ujal funkce v polovině května, uvedl, že bohatí by se měli více podílet na boji Francie s vysokým schodkem veřejných financí. Ten loni činil 5,2 procenta hrubého domácího produktu, letos má klesnout na 4,5 procenta a v roce 2013 na tři procenta. Plnění cíle snížení schodku však ohrožuje stagnace ekonomiky a rostoucí dluh.

Nový rozpočet přichází po pondělním neradostném hodnocení stavu veřejných financí země Nejvyšším účetním dvorem. Ten ve své zprávě uvedl, že vláda bude muset letos ke splnění svého rozpočtového cíle najít šest až deset miliard eur a v roce 2013 bude muset úsporami a daněmi získat navíc 33 miliard eur.

"Nejbližší kroky budou pocházet z daňových příjmů, ale budou zde i snahy na snížení výdajů během zbývajícího funkčního období vlády," uvedl státní tajemník pro rozpočet Jerome Cahuzac na tiskové konferenci. "Omezení výdajů je jako zpomalení obří tankové lodi: chce to čas," dodal.

Vláda odůvodnila dodatečné úpravy rozpočtu chybami předchozí konzervativní vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ta podle ní systematicky přeceňovala budoucí hospodářský růst a výběr daně z příjmu. Premiér Jean-Marc Ayrault v úterý snížil oficiální odhad ekonomického růstu pro letošní rok na 0,3 procenta z dřívějších 0,7 procenta a pro rok 2013 na 1,2 procenta z původních 1,75 procenta.

Další příjmy má přinést zrušení některých daňových výjimek, zvýšení daně z přidané hodnoty, zdvojnásobení daně z finančních transakcí či daň z dividend vyplacených akcionářům. Tato daň má podpořit firmy, aby své zisky využívaly více pro investice ve Francii, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK