Německo pokutovalo výrobce kolejí kvůli kartelu

05.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 5. července (ČTK) - Německý regulační úřad vyměřil čtyřem výrobcům a dodavatelům železničních kolejí pokutu 124,5 milionu eur (přes tři miliardy Kč) za kartelovou dohodu o cenách a zakázkách. Ta možná připravila německou železniční společnost Deutsche Bahn o stovky milionů eur. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Největší část pokuty připadla na německou ocelárnu ThyssenKrupp, která má zaplatit 103 milionů eur. Německé firmě Vossloh vyměřil úřad pokutu 13 milionů eur. Dvě divize rakouské firmy Voestalpine, které na kartel upozornily, mají zaplatit pouze 8,5 milionu eur. "Bez rychlé a komplexní spolupráce s kartelovým úřadem bychom museli počítat s mnohem vyšší pokutou," uvedl šéf rakouského podniku Wolfgang Eder.

Úřad kvůli tomuto kartelu vyšetřuje i další podniky. Pokutované firmy navíc mohou čelit žalobám ze strany Deutsche Bahn o náhradu způsobené škody. Deutsche Bahn se však zatím k případu nevyjádřila.

Společnost ThyssenKrupp uvedla, že vyměřenou pokutu přijímá. "Firma ThyssenKrupp byla naprosto překvapena antimonopolním a kriminálním vyšetřováním v polovině loňského května. Od té doby s úřady plně spolupracuje," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK