Průmyslová výroba v Německu v květnu výrazně oživila

06.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v květnu stoupla o 1,6 procenta po dubnovém propadu o 2,1 procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Analytici přitom počítali s nárůstem o pouhých 0,1 procenta. Údaje podle agentury Reuters ukazují na odolnost německé ekonomiky v době, kdy se velká část eurozóny potýká s dluhovou krizí.

"Průmyslová výroba zůstává solidní," uvedlo ministerstvo. "Šance průmyslové produkce na stabilní druhé čtvrtletí se zvýšily navzdory rizikům z eurozóny," dodalo.

Německý výzkumný institut DIW však tento týden snížil odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta. Upozornil, že dluhová krize bude mít větší dopady, než se původně předpokládalo.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V letošním prvním čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,7 procenta. V celém loňském roce ekonomika stoupla o tři procenta. DIW potvrdil, že v letošním roce počítá s růstem německé ekonomiky o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK