Vláda schválila změnu pravidel pro úvěry SFRB na nájemní byty

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes schválila změnu pravidel pro úvěry, které Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytuje na výstavbu nájemních bytů. ČTK to dnes sdělila mluvčí fondu Jana Marešová. Peníze nově podpoří například přestavby velkých bytů na menší, žadatele o úvěry čeká jednodušší vyřízení žádostí.

 

"Navrhovaná úprava bude mít pozitivní sociální dopad, neboť rozšířením stavebních úprav o možnost rozdělení velkého bytu na více nájemních bytů dojde ke zvýšení nabídky malometrážních bytů cenově dostupných pro skupinu osob, které nemají dostatek finančních prostředků na nájem velkého bytu," uvedla už dříve mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Fond bydlení má letos na tyto úvěry 300 milionů Kč.

 

Žádosti o úvěry bude SFRB přijímat od začátku srpna. V komisi vybírající projekty bude například člen Národní ekonomické rady vlády a ekonom Michal Mejstřík, předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba nebo Zdeněk Pernes za Radu seniorů ČR, sdělil ředitel fondu bydlení Jiří Koliba.

 

Stát začal s podporou výstavby nájemních bytů loni. V pilotní výzvě na to vyhradil 120 milionů korun. Nakonec však ale poskytl jediný úvěr za deset milionů, přestože investoři celkem žádali 470 milionů korun. Žadatelé většinou nesplnili podmínky soutěže nebo jim výběrová komise vrátila projekty k dopracování. Právě zkušenosti z loňského roku byly jedním z důvodů pro dnes schválenou změnu pravidel.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK