Podání daňového přiznání - osobně

15.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Březen je měsícem, který je pro mnoho osob spojen s nutností podat nejen daňová přiznání. Pokud i vy patříte mezi tyto osoby, měli byste vědět jaké jsou možnosti jejich podání…

Téma tohoto týdne: Jak podat daňová přiznání

Zaměstnanci mají vyhráno
Jste-li zaměstnanec, který nemá další příjmy, tak pro vás březen bude úplně normálním měsícem. Roční vyúčtování příjmů za vás provede mzdová účetní. Započte vám i odečet životního pojištění nebo penzijního připojištění či úroků z úvěru na bydlení. Jsou však i případy, kdy to učinit nemůže, a potom budete muset i vy podat daňové přiznání.

Na ostatní čekají povinnosti
Pokud jste podnikatel nebo tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) budete muset i letos podat daňové přiznání, případně přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.  Pokud již máte zpracováno účetnictví, nezbývá než pořídit formuláře. Pokud nefandíte moderním technologiím, kdy si lze formuláře stáhnout třeba zde, potom máte druhou možnost: formuláře si opatřit přímo na dané instituci v papírové podobě a pustit se do jejich vyplňování.

Po vyplnění formulářů je třeba je v daném termínu na tyto instituce opět doručit. V dalších článcích tohoto týdne se budeme věnovat dalším možnostem, ale pro tentokrát zůstaneme u klasické cesty a tou je jejich osobní doručení. Pokud nejsou všechny úřady v jednom městě, potom počítejte s tím, že Vám takové osobní doručení těchto formulářů může zabrat třeba i celý den. Osobní doručení má však i svoje výhody. Pracovník, který formulář přebírá, může provést alespoň formální kontrolu, zda je vše správně vyplněno (někdy se třeba zapomeneme na konci formuláře podepsat).

Pokud jste se rozhodli formuláře odevzdat osobně neměli byste zapomenout:

  • nechat si potvrdit na kopii den odevzdání formuláře.

Daňové přiznání jsme povinni osobně odevzdat nejpozději do 31.3.2004. I zde nezapomeňte:

  • dát si při odevzdání daňového přiznání potvrdit na originál přehledu pro zdravotní pojišťovnu den odevzdání přiznání,
  • k daňovému přiznání doložit všechny doklady  např. doklady potvrzující možnost odečtu nezdanitelných položek, doklad o zdanitelných  příjmech ze závislé činnosti vystavené zaměstnavatelem, doklad o studiu…
  • případně doložit na FÚ žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu fyzických osob.

Stejně tak budete muset osobně doručit i přehled na správu sociálního zabezpečení a na vaši zdravotní pojišťovnu a to v daných lhůtách.  Pokud se vám osobní doručování nezamlouvá podívejte se na další možnosti, které naleznete v dalších článcích tohoto týdne.

Tento týden se věnujeme tématu, jak podat daňová přiznání a další formuláře. Zajímavé téma máme připraveno i pro příští týden, tentokrát se dočtete, do kdy musíte poslat nebo podat daňová přiznání a další formuláře a také do kdy musíte doplatit případné nedoplatky. Nezapomeňte na Fintriky příštího týdne.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky