Řečtí činitelé se snaží dohodnout na nových úsporách

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. července (ČTK) - Řecké koaliční strany se znovu snaží dohodnout na nových úsporných opatřeních, která po nich žádají zahraniční věřitelé. Výsledek ovlivní, zda mohou Atény počítat s další částí pomoci, anebo zda budou čelit platební neschopnosti. Řecko dalo už dříve najevo, že má peníze jen do srpna, zatímco další zahraniční pomoc patrně nedorazí dřív než v září.

Nová vládní koalice, která je u moci teprve od června, o novém balíku úsporných opatření jednala už minulý týden. Zatím se ale na ničem neshodla a další kolo jednání proto svolala na dnešek. Cílem je dohodnout se na dalších rozpočtových škrtech na příští dva roky.

Do Atén minulý týden přijela takzvaná trojka zahraničních věřitelů, tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Pokud se koalice dohodne na úsporách, návrh předloží k posouzení zástupcům věřitelů.

Konzervativní premiér Antonis Samaras bude jednat s představiteli menších koaličních stran, kteří zatím odmítali podepsat návrh nových úspor v objemu 11,5 miliardy eur (asi 290,4 miliardy Kč). Mluvčí vlády Simos Kedikoglu přitom odmítl vyloučit, že nové škrty by mohly zasáhnout i penze a platy státních zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK