Dluhy českých domácností v červnu vzrostly na 1,133 bilionu Kč

31.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v červnu proti předchozímu měsíci zvýšily o 4,2 miliardy korun na 1,133 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 53 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

 

Zadluženost podniků v červnu meziročně vzrostla o více než 31 miliard korun na 964,6 miliardy Kč a ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o necelých 1,3 miliardy korun.

 

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti květnu o 4,3 miliardy Kč na téměř 1,115 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o necelých 77 miliard korun.

 

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v červnu meziročně klesly o deset miliard korun na 329 miliard korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o téměř 3,3 miliardy korun.

 

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK