Analytici: Nezaměstnanost v červenci stoupla kvůli absolventům

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Za červencovým nárůstem nezaměstnanosti je pravidelný příchod absolventů škol na trh práce, shodli se analytici oslovení ČTK. Ekonomika je podle nich v recesi, takže firmy ani stát nová pracovní místa nevytváří. V dalších měsících tak nezaměstnanost dále poroste, předpověděli. Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta.

"Příliv nových absolventů na trh práce způsobil v červenci nárůst míry nezaměstnanosti na 8,3 procenta. Situace na trhu práce je rovněž pochopitelně napjatá kvůli recesi české ekonomiky, což se projevuje zejména poklesem volných pracovních míst," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Příliv nezaměstnaných klesá, ale zamrzá úbytek nezaměstnaných, protože klesá počet volných míst. Míra nezaměstnanosti se tak dramaticky nezvyšuje, ale ani nesnižuje, charakterizoval situaci na pracovním trhu.

Za špatnými výsledky nezaměstnanosti stojí letní sezona, ve které pravidelně roste nezaměstnanost, špatné výsledky z průmyslu a stavebnictví a absolventi škol, uvedl analytik Home Creditu Michal Kozub. V létě totiž firmy pravidelně zastavují nabírání nových zaměstnanců. Naopak typické jsou prázdninové provozy, kdy na zaškolování nových zaměstnanců není prostor. Většina firem tak plánuje nástupy až k 1. září. To ale znamená, že pohovory a pracovní nabídky se objevují právě v letních měsících, nejvíce v srpnu, podotkl Kozub.

Sezonně očištěná míra nezaměstnanosti se změnila jen minimálně a dosahuje 8,5 procenta, upozornil analytik Patria Finance David Marek. Kolem této úrovně přešlapuje trh práce již déle než rok. Loňský růst ekonomiky byl příliš slabý, než aby pomohl snížit nezaměstnanost. Letošní recese se na trhu práce podle Marka ještě neprojevila, její dopady budou zvyšovat míru nezaměstnanosti patrně až v následujících měsících. "Na konci roku očekáváme míru nezaměstnanosti 9,1 procenta," dodal.

Nová sezonní místa v nejbližší době nepřibudou, naopak řady nezaměstnaných ještě rozšíří čerství absolventi, kteří si prodloužili prázdniny, a také ti, jimž skončí sezonní zaměstnání, připomněl manažer poradenství při řízení lidských zdrojů PwC ČR Libor Stodola. Firmy ani stát podle něj nová pracovní místa příliš nevytváří. Jejich ochota nabírat bude záležet na vývoji globální ekonomiky. "Zatím zůstávají podniky zdrženlivé a každé nabírání, ale i propouštění či povyšování, zvažují velmi individuálně," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK