Červencová inflace podle analytiků nahrává dalšímu snížení sazeb

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Údaje o červencové inflaci nahrávají podle analytiků oslovených ČTK dalšímu snížení úrokových sazeb centrální banky. Sazby by mohly navíc zůstat blízko rekordních minim déle, než se dosud čekalo, někteří ekonomové počítají s nízkými sazbami až do roku 2014. Bankovní rada ČNB snížila koncem letošního června základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,5 procenta.

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 3,1 procenta z červnového zvýšení o 3,5 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta kvůli nižším cenám potravin a nealkoholických nápojů. Nižší byly také ceny oděvů a obuvi a ceny v dopravě.

Inflaci v ČR brzdí podle analytika ČSOB Petra Dufka slabá spotřebitelská poptávka, která limituje prostor pro zvyšování cen. Inflačním faktorem tak v letošním roce zůstávaly podle něj především daně, vyšší ceny surovin a potravin. "Lepší číslo bude jedním z podpůrných argumentů pro holubice v bankovní radě, a tak můžeme čekat, že se diskuse o snížení sazeb bankovní rada nevyhne ani na svém příštím zasedání," uvedl.

Červencová inflace tak i podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského nahrává našemu předpokladu, že další snížení úrokových sazeb je na spadnutí. "Ekonomická výkonnost pokulhává jak v tuzemsku, tak v zahraničí a asi jedinou překážkou dalšímu poklesu sazeb může být citelnější oslabení koruny. Sazby navíc zřejmě zůstanou poblíž nuly déle, než se ještě před pár týdny čekalo. Návrat ke zpřísňování měnové politiky ČNB nevidíme dříve než v roce 2014," uvedl.

Centrální banka může i podle analytika Komerční Banky Jiřího Škopa díky absenci poptávkových tlaků nadále praktikovat velmi uvolněnou měnovou politiku. "Očekáváme tak, že centrální banka ponechá svoji klíčovou sazbu na rekordně nízké úrovni 0,50 procenta minimálně do konce roku 2013. Další snížení sazeb ovšem nelze vyloučit," uvedl.

Inflace je nyní podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky nižší, než odhaduje v nové prognóze centrální banka. "Jedná se tak o faktor, který by v uvažování centrálních bankéřů mohl povzbudit chutě ke snižování úrokových sazeb," uvedl. Zároveň ale dodal, že podle něj již ČNB sazby snižovat nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK