ČNB letos očekává deficit veřejných financí 3,3 procenta HDP

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka pro letošní rok zhoršila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 3,3 procenta hrubého domácího produktu. V květnu počítala s tříprocentním deficitem. Vyplývá to z dnešní Zprávy o inflaci publikované ČNB.

 

Pro rok 2013 centrální banka deficit zlepšila na 2,4 procenta z dříve odhadovaných 3,8 procenta. V roce 2014 by podle ČNB měl deficit veřejných financí klesnout na 1,9 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici.

 

Podle vládního materiálu z poloviny července vláda bude snižovat deficit veřejných financí do roku 2015 pomalejším tempem, než dosud plánovala. Ještě v dubnu počítala se snížením deficitu do roku 2015 na 0,9 procenta hrubého domácího produktu, nyní by měl deficit klesnout do roku 2015 na 1,6 procenta. V současnosti tak počítá MF s deficitem 3,2 procenta HDP letos, příští rok s 2,9 procenta, v roce 2014 s 2,5 procenta a v roce 2015 s 1,6 procenta HDP. Loni deficit činil 3,09 procenta.

 

Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 43,9 procenta HDP a v roce 2014 a 2015 by se měl ustálit na 45 procentech HDP. Celkový vládní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

 

Podle ČNB, která oznámila minulý týden svůj nový odhad vývoje tuzemské ekonomiky, má letos hrubý domácí produkt klesnout o 0,9 procenta. Příští rok počítá ČNB s růstem o 0,8 procenta. Noví prognóza přitom již počítá s plánovanými úspornými opatřeními vlády.

 

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK