Německá vláda má obavy z negativních dopadů dluhové krize

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá ekonomika v současnosti čelí velkým rizikům v důsledku dluhové krize v eurozóně. Za druhé čtvrtletí by nicméně měla vykázat mírný nárůst. Uvedlo to dnes německé ministerstvo hospodářství.

 

"Po silném (hospodářském) růstu v prvním čtvrtletí tempo znatelně ochablo kvůli zhoršujícím se mezinárodním podmínkám," napsalo ministerstvo ve své zprávě. Předběžné oficiální údaje o vývoji německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí budou zveřejněny v úterý.

 

"Na ekonomiku má negativní dopad zejména dluhová krize v některých zemích eurozóny, která vyvolává mezi podniky nejistotu a opatrnost," upozornilo ministerstvo. "Vyhlídky pro německou ekonomiku jsou proto opatrné a spojené s významnými riziky," dodalo.

 

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V letošním prvním čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,7 procenta.

 

"Dokud bude přetrvávat nejistota ohledně dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně, bude se i velmi konkurenceschopná německá ekonomika potýkat se slabou poptávkou," uvedl tento týden analytik Bernd Hartmann ze společnosti VP Bank.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK