Inflace na Slovensku v červenci mírně vzrostla na 3,7 procenta

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. srpna (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku v červenci zrychlila na 3,7 procenta z červnových 3,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny nezměnily po růstu o 0,2 procenta v červnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

V červenci rostly meziročně ceny ve všech kategoriích vyjma poštovních a telekomunikačních služeb, kde se ceny snížily o 0,2 procenta. Meziměsíčně klesly ceny potravin o půl procenta, což byl nejvyšší pokles v letošním roce. Stejným tempem zlevnily i oděvy a obuv.

U jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, růst v červenci zrychlil na 2,8 procenta z 2,5 procenta v červnu. Meziměsíčně zůstaly jádrové ceny rovněž beze změny po růstu o 0,3 procenta.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že spotřebitelské ceny se meziměsíčně nezmění a meziročně zůstane inflace na 3,6 procenta. Jádrová inflace měla zrychlit na 2,6 procenta a meziměsíčně měly ceny klesnout o 0,1 procenta.

Loni se inflace na Slovensku dostala na tříleté maximum, v průměru ceny zboží a služeb stouply o 3,9 procenta. Letos by tempo inflace mělo mírně zvolnit. Ministerstvo financí v poslední prognóze ale zvýšilo výhled průměrné inflace na 3,5 procenta z předchozích tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK