Pokles řecké ekonomiky ve čtvrtletí zpomalil na 6,2 procenta

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle počátečního odhadu klesla o 6,2 procenta. Tempo poklesu tak zpomalilo z 6,5 procenta v prvním čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT.

 

Loni ve druhém čtvrtletí se ekonomika propadla o 7,3 procenta. Mezičtvrtletní údaj statistici neposkytli, napsala agentura Reuters.

 

Řecko zažívá hlubokou recesi od konce roku 2008, odkdy klesá každé čtvrtletí s výjimkou prvního čtvrtletí roku 2010. Vlivný řecký ekonomický institut IOBE, který donedávna řídil současný řecký ministr financí Jannis Sturnaras, čeká letos pokles ekonomiky o 6,9 procenta po loňském snížení o 6,8 procenta.

 

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za to zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a opakovaně zvýšilo daně. To má negativní dopad na ekonomický růst.

 

Německý ekonomický institut Ifo na počátku letošního roku uvedl, že Řecko se letos ve srovnání hrubého domácího produktu propadne za rozvojové státy, jako jsou Peru a Vietnam, a předčit ho ve výkonu hospodářství může i Bangladéš. Podle Ifo tak má eurozóna mezi svými členy i jednu rozvojovou zemi.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK