Maďarská ekonomika se ve 2. čtvrtletí propadla do recese

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. srpna (ČTK) - Maďarská ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla do recese. Za duben až červen se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil o 0,2 procenta po propadu o procento v předchozím čtvrtletí. Oznámil to dnes maďarský statistický úřad.

Meziročně hrubý domácí produkt klesl o 1,2 procenta, stejně jako v předchozím čtvrtletí. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles jen o procento. Statistici rovněž revidovali mezičtvrtletní tempo poklesu za první čtvrtletí z původních 1,2 procenta.

Zpráva podle analytiků zvýší tlak na vládu, aby podpořila ekonomiku země, která je nejzadluženější zemí střední a východní Evropy. Její dluh dosahuje 80 procent výkonu ekonomiky. Pokles se zřejmě rovněž stane důležitým bodem jednání s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou komisí o finanční pomoci, která se mají obnovit příští týden. Maďarsko si chce zajistit záložní úvěr od MMF a EU a doufá, že se mu tak podaří snížit současné vysoké náklady na dluh.

Podle statistiků většina ekonomiky stagnuje nebo klesá. Výraznější růst zaznamenaly pouze komunikace a relativně dobře si vedou hotelové služby. Produkce v zemědělství však klesla o 1,2 procenta. Loni naopak měla výrazný podíl na ekonomickém růstu.

Statistický úřad rovněž uvedl, že spotřebitelské ceny se v červenci meziročně zvýšily o 5,8 procenta. V červnu inflace činila 5,6 procenta a analytici čekali zpomalení růstu na 5,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK