Fiskální strategie vlády je správná, prohlásil ministr Kalousek

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Fiskální strategie české vlády je správná, reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) o propadu české ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Umělé zvyšování hrubého domácího produktu (HDP) na dluh by podle něj přineslo závazky, které by pro českou společnost byly třikrát dražší a třikrát ničivější než úsporná vládní fiskální politika.

 

Česká ekonomika zůstává podle statistiků v recesi. HDP ve druhém čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ klesl o 0,2 procenta, meziroční propad se prohloubil na 1,2 procenta.

 

"Bylo by obrovským zjednodušením, kdybychom vnímali situaci v jednotlivých zemích podle jednoho jediného makroekonomického indikátoru a tím je HDP," reagoval dnes Kalousek na tiskové konferenci.

 

Podle analytiků za nižším výkonem hospodářství stojí klesající spotřeba domácností a nižší výdaje vlády. Dnes zveřejněná data podle nich zatím nenaznačují brzký obrat vývoje, takže za celý rok může podle nich hrubý domácí produkt klesnout až o procento.

 

"Jsem hluboce přesvědčen, že fiskální strategie vlády je správná," prohlásil ministr financí. Připomněl, že v sousedním Polsku nyní vedou "daleko vášnivější diskuse", zda se díky hrubému domácímu produktu nedostávají do situace nezvladatelné dluhové služby.

 

Vláda už v červenci reagovala na horší vývoj ekonomiky oznámením, že deficit veřejných financí bude snižovat pomaleji, než původně plánovala. Rozhodla se naopak už dál nepřitvrzovat úsporná opatření, neboť by tím prý mohla ohrozit vývoj ekonomiky. Kabinet ovšem nadále předpokládá například další zvýšení daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK