Rozpočtový deficit USA bude letos asi opět nad bilionem dolarů

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. srpna (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států se v letošním roce patrně vyšplhá na 1,128 bilionu dolarů (asi 22,6 bilionu Kč). Předpovídá to tamní Rozpočtový výbor Kongresu (CBO). Nová předpověď je sice nepatrně příznivější, protože dosud výbor předpovídal deficit 1,171 bilionu dolarů, letošek ale i tak bude čtvrtým rokem v řadě, kdy schodek rozpočtu přesáhne bilion dolarů.

CBO očekává, že největší ekonomika světa se po zbytek letošního roku bude i nadále zotavovat jen velmi zvolna. Hrubý domácí produkt by tak měl na konci roku vykazovat roční růst 2,25 procenta.

Pomalý hospodářský růst a masivní deficit veřejných financí budou hlavními tématy v nadcházejících prezidentských volbách. V nich současného demokratického prezidenta Baracka Obamu vyzve kandidát z řad republikánů. S vysokou pravděpodobností to bude Mitt Romney, oficiálně to ale až příští týden musí potvrdit republikánský sjezd.

Rozpočtový výbor Kongresu také znovu varoval, že dlouhodobý fiskální výhled je obklopen řadou nejistot. Nikdo totiž neví, jak prezident a členové Kongresu vyřeší patovou situaci ohledně prodloužení daňových úlev pro bohaté a ohledně výdajových škrtů. Ty v lednu automaticky nastoupí, jestliže je Kongres nezablokuje.

Pokud by skutečně došlo na automatické výdajové škrty, čekaly by tamní ekonomiku asi horší časy. Američané tuto situaci popisují jako "fiscal cliff" (fiskální útes). Kongresový výbor uvedl, že v takovém případě by se HDP v příštím roce snížil o 0,5 procenta. Dosud výbor předpovídal naopak růst o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK