Řecko vytipovalo 40 ostrovů, které by mohlo pronajmout

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko vytipovalo na 40 neobydlených ostrovů a ostrůvků, které by mohlo až na 50 let pronajmout. Vláda chce tímto způsobem snížit zadlužení a naklonit si zahraniční věřitele, kteří váhají, zda Řecku uvolnit další část slíbené finanční pomoci. Pronájem organizuje státní rozvojový fond.

 

"Určili jsme lokality, které mají dobrý terén, jsou blízko k pevnině a zároveň nepředstavují žádné ohrožení národní bezpečnosti," podotkl zástupce fondu, jehož na svých internetových stránkách citovala agentura Bloomberg. "Legislativa nám teď nedovoluje přímo je prodat a my to ani nemáme v úmyslu," dodal.

Fond má za úkol získat do roku 2020 z prodeje státního majetku zhruba 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč). Řecko totiž musí splnit podmínky, k nimž se zavázalo výměnou za přijetí zahraniční pomoci. Ta celkem dosahuje kolem 240 miliard eur (asi 5,9 bilionu Kč).

Řecko mělo už v červnu získat další část pomoci, věřitelé ale její uvolnění zatím odkládají. Tým inspektorů složený ze zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské centrální banky (ECB) a Evropské komise teď bude muset rozhodnout, zda je Řecko schopno dohnat skluz v plnění závazků, a dostat tak další část pomoci.

Na seznamu ostrovů určených k pronájmu jsou pásy země o velikosti od 500.000 do tří milionů čtverečních metrů. Jde o místa, která lze využít na luxusní turistická centra a pronajmout na 30 až 50 let. Fond zkoumal 562 z celkových asi 6000 ostrovů a ostrůvků, které patří Řecku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK