Německý ústavní soud otevřel cestu pro spuštění fondu eurozóny

12.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. září (zpravodaj ČTK) - Německý ústavní soud dnes uvolnil cestu pro fungování stálého záchranného fondu eurozóny, takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), a fiskálního paktu, které mají měnové unii pomoci překonat nynější krizi. Souhlas soudu s jejich ratifikací v Německu přivítali evropští politici i ekonomové, pozitivně na něj reagovaly také trhy. Představitelé eurozóny nyní chtějí ESM co nejrychleji uvést v činnost. Vedení fondu se má sejít počátkem října.

Ústavní soud v Karlsruhe zamítl požadavek odpůrců obou protikrizových nástrojů, aby předběžným opatřením zabránil německému prezidentovi Joachimu Gauckovi podepsat zákony, kterými ESM a fiskální smlouvu schválil na konci června parlament.

Dokončení ratifikace však soudci podmínili vytvořením mezinárodních právních záruk, že se objem garancí Německa ve fondu nezvýší ze současných 190 miliard eur (4,7 bilionu Kč) a případné navýšení budou moct povolit jen němečtí poslanci. Členové obou komor parlamentu mají také mít dostatek informací o činnosti fondu.

ESM nemůže bez přistoupení Německa, které ručí za více než čtvrtinu jeho kapitálu 700 miliard eur (přes 17 bilionů Kč), vůbec být spuštěn. Je také poslední zemí eurozóny, která vznik záchranného fondu na pomoc zemím postiženým dluhovou krizí neratifikovala. Na fond je přitom úzce navázán i program Evropské centrální banky na nákup dluhopisů států postižených krizí.

Kdy budou Němci schvalování ESM moct dokončit, závisí nyní na splnění podmínek, které dal ústavní soud. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble oznámil, že berlínská vláda na tom začne urychleně pracovat, a věří, že fond může být aktivován do několika týdnů. Šéf grémia ministrů financí eurozóny, takzvané Euroskupiny, Jean-Claude Juncker reagoval na verdikt soudu svoláním vedení ESM už na 8. října do Lucemburku.

Rozhodnutí německých ústavních soudců neblokovat vznik nových protikrizových nástrojů přivítali i další přední evropští politici v čele se šéfem Evropské komise Josém Barrosem a italským premiérem Mariem Montim. "Německo dnes znovu vyslalo do Evropy silný signál. Je to dobrý den pro Německo a dobrý den pro Evropu," reagovala německá kancléřka Angela Merkelová. Pozitivně verdikt z Karlsruhe přijali rovněž ekonomové, podle nichž pomůže uklidnit finanční trhy.

To se také potvrdilo. Euro vůči americkému dolaru posílilo nejvýše za čtyři měsíce na 1,29 USD a zpevnilo i k japonskému jenu. Rozhodnutí německého soudu podpořilo i růst akcií na západoevropských burzách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK