Irsko prodalo krátkodobé dluhopisy s nečekaně nízkým výnosem

13.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 13. září (ČTK) - Irská vláda dnes prodala pokladniční poukázky za 500 milionů eur (12,3 miliardy Kč) za nečekaně nízkou cenu, s výnosem pod jedním procentem. Dnešní aukce posílila naděje na to, že země, která zabředla kvůli obřím ztrátám domácích bank do dluhové krize, se brzy plně vrátí k normálnímu financování na trzích.

Výnos tříměsíčních poukázek klesl na 0,7 procenta ve srovnání s úrovní 1,7 procenta na aukci stejných cenných papírů před dvěma měsíci. Irsko tehdy prodalo nové dluhopisy poprvé od dohody o mezinárodní finanční pomoci z podzimu 2010 a poté se mu podařilo s přijatelnými výnosy prodat dluhopisy s pětiletou a osmiletou lhůtou splatnosti.

Irsko se chce plně vrátit na trhy dluhopisů v příštích měsících tedy dlouho předtím, než ke konci příštího roku vyprší program finanční pomoci. Země v listopadu 2010 sjednala s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodu o záchranném úvěru v celkové sumě 85 miliard eur. MMF ve zprávě z minulého týdne konstatoval, že Irsko zatím navzdory ekonomickým problémům podmínky programu náležitě plní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK