Slovenská centrální banka snížila výhled růstu HDP na další roky

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovenská centrální banka snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na dvě procenta z dosavadních 3,1 procenta. Důvodem je kromě jiného očekávaná nižší poptávka po slovenské produkci ze zahraničí a očekávaný dopad vládních opatření na ozdravení veřejných financí. Zhoršení výhledu už v pondělí oznámilo také ministerstvo financí, které pro rok 2013 předpokládá zpomalení tempa růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 2,1 procenta.

 

Negativní vliv na ekonomiku předpokládá Národní banka Slovenska (NBS) i kvůli chystanému zvýšení daní a odvodů. "Na základě existujících předpokladů vyšlo, že v roce 2013 by mohl být ekonomický růst ovlivněn (úspornými opatřeními) v rozsahu čtyři desetiny procentního bodu," řekla dnes novinářům generální ředitelka odboru měnové politiky NBS Renáta Konečná.

Centrální banka snížila také odhad růstu HDP pro rok 2014, a to na 3,5 procenta z dosavadních 4,3 procenta. Naopak, letos ekonomika země podle NBS přidá o 2,7 procenta, dosud odhadovala růst o 2,5 procenta.

Exportně orientovaná slovenská ekonomika v druhém čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 2,8 procenta ze tří procent v předchozím čtvrtletí. Podpořil ji zejména vývoz kvůli zvýšení výroby tří automobilek. Navzdory zvolnění tempa ekonomického růstu dosáhlo Slovensko jeden z nejlepších výsledků v porovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie.

NBS také zvýšila odhad letošní slovenské inflace, a to na 3,7 procenta z 3,5 procenta. V příštím roce by spotřebitelské ceny měly stoupnout o 2,4 procenta v porovnání s dosavadním odhadem inflace 1,7 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK