Markit:Pokles ekonomické aktivity v eurozóně se v září prohloubil

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. září (ČTK) - Pokles ekonomické aktivity v eurozóně v září dosáhl nejprudšího tempa od června 2009 navzdory plánům Evropské centrální banky (ECB) na nákup státních dluhopisů. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje ukazují na prohlubující se pokles hrubého domácího produktu eurozóny.

Souhrnný index aktivity v soukromém sektoru, který spojuje ukazatele služeb a zpracovatelského průmyslu, se snížil na 45,9 bodu ze srpnových 46,3 bodu. Hodnota indexu pod 50 body signalizuje pokles aktivity. Obzvláště slabé údaje přišly podle agentury Reuters z Francie, situace v Německu se zlepšila.

ECB začátkem tohoto měsíce představila nový plán nákupu dluhopisů problémových členů eurozóny, který má pomoci snížit náklady zemí na úvěry a zmírnit dluhovou krizi v regionu.

"Doufali jsme, že oznámení ECB o intervenci na dluhopisovém trhu pomůže zlepšit podnikatelskou důvěru, ale to se zřejmě nestalo," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Firma Markit upozornila, že hodnoty indexů nákupních manažerů ve třetím čtvrtletí ukazují na pokles HDP eurozóny o zhruba 0,6 procenta.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval také ve třetím čtvrtletí, dostala by se eurozóna do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK