Fruko-Schulz nepovažuje nové kolky za dostatečné řešení

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jindřichův Hradec 20. září (ČTK) - Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz vítá rozhodnutí vlády, které povede k uvolnění prodeje lihovin od poctivých výrobců, i když nové kolky podle jejího ředitele Josefa Nejedlého nejsou dostatečným řešením. "Je to zase kus papíru, který padělatele lihovin nevymýtí," řekl dnes ČTK. Podle něj je třeba ponechat zákaz prodeje alkoholu na tržištích a v různých stáncích. Zavedení nových kolků nebude bezproblémové, protože likérka má statisíce okolkovaných lahvích ve skladech a má široký sortiment.

Nový kolek podle něj nevymýtí ty, co pančují lihoviny, prodávají je bez kolků v kanystrech, které potom někteří stánkaři a hospodští přelévají do různých legálních lahví. "Není to až takový ochranný prvek," uvedl Nejedlý. Je pro zákaz prodeje alkoholu na tržnicích.

Majitel jindřichohradecké likérky míní, že současný kolek je dostatečným označením. Důležité podle něj je, aby firmy dokázaly podle kódů na lahvích dohledat své výrobky, což Fruko-Schulz už teď naplňuje. "Podle kódů poznáte, jaká je to šarže, kolik toho bylo vyrobeno, a dohledáme i výrobce surovin, ze kterých byl nápoj vyroben. To všechno existuje," reagoval na takzvaný rodný list, jenž má nově prokázat nezávadnost obsahu lahví s alkoholem.

Téměř stovka zaměstnanců jihočeské likérky je kvůli plošnému zákazu prodeje lihovin, který trvá v Česku kvůli otravám metanolem od pátku, ode dneška do úterý, kdy se bude stáčet vaječný likér, doma. Likérka běžně denně vyrobila na 40.000 lahví lihovin. Denně přichází o statisíce korun, zatím, ale nikdo nepřišel o práci.

"Zavedení nových kolků nebude bez problémů. V současné době je jich asi 15 druhů, přesně nevím, jak to bude s novými. Teď jsou kolky třeba na litrové a půllitrové lahve, na lahve s různým procentem alkoholu. Pokud to tak zůstane, pak nejsme schopni během několik dnů vyrobit celý sortiment. Musíme to namíchat a máme plné sklady lahví okolkovaných starými kolky," popsal situaci Nejedlý.

Jenom nejprodávanější jindřichohradecký výrobek, Tuzemák, dělá likérka v několika lahvích s několika etiketami pro privátní značky. "Tak jednoduché to nebude: 'Tady máš kolky a zítra můžeš prodávat'," konstatoval. Nejedlý také počítá s poklesem odbytu. Někteří lidé podle něj ztratili v lihoviny důvěru a zůstanou u piva či vína.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Účinná má být od příští středy. Ve stejný den by mělo podle rozhodnutí vlády ministerstvo zdravotnictví zmírnit mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK