MMF v říjnu sníží odhady světového ekonomického růstu

24.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní měnový fond (MMF) příští měsíc ve svém pololetním výhledu pravděpodobně sníží odhady světového hospodářského růstu. Globální ekonomiku teď nejvíc oslabuje nejistota investorů ohledně toho, zda politikové ve vyspělých zemích odvrátí rizika hrozící světové ekonomice, uvedla dnes šéfka MMF Christine Lagardeová.

 

"Nadále předpovídáme postupné oživování, globální růst však bude o něco slabší, než jsme ještě v červenci předpokládali," řekla Lagardeová v projevu, jímž předznamenala výroční zasedání MMF a Světové banky v Tokiu 12. až 14. října. V červencovém výhledu MMF snížil globální odhad růstu pro příští rok na 3,9 procenta a pro letošek jej nechal na 3,5 procenta.

Největší hrozbou pro světovou ekonomiku zůstává dluhová krize v eurozóně, uvedla výkonná ředitelka fondu. Závažným rizikem je ale podle ní i hrozba takzvaného "fiskálního útesu" v USA, kdy na konci tohoto roku má vypršet platnost daňových sazeb snížených před deseti lety a počátkem příštího roku by mělo vstoupit v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté loni v Kongresu. Pokud politici tomuto souběhu nezabrání, hrozí USA podle ekonomů pád do nové recese.

Lagardeová ale také poukázala na doklady zpomalování mladých tržních ekonomik a "velké obavy", které vládnou v chudých zemích ohledně vysokých cen potravin a kolísání cen komodit. Nebezpečí se podle ní skrývá i v rostoucím napětí a nepokojích v zemích Blízkého východu v souvislosti s vývojem po takzvaném "arabském jaru".

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK