Pražská burza díky bankám nakonec mírně posílila

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Pražská burza po dopoledním poklesu dnes nakonec mírně posílila. Hlavní index PX si připsal 0,35 procenta na 963,9 bodu. Nahoru ho táhly banky, nejvýrazněji vzrostly akcie developera Orco. Nedařilo se naopak technologické firmě KIT digital či těžební NWR, vyplývá z výsledků burzy. Okolní akciové trhy obchodovaly smíšeně.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky akciové trhy po většinu dne stagnovaly. "Větší pohyb přišel až po odpoledních datech z USA, kde si index spotřebitelské důvěry nečekaně připsal sedmiměsíční maximum," uvedl.

V Praze dnes zakončily seanci se ziskem všechny čtyři velké emise. Z bankovních titulů zdražily akcie Erste Bank o 1,11 procenta na 446,90 Kč a Komerční banky o 0,83 procenta na 3900 korun. V růstu jim podle Martina Olivy z Patria Direct nezabránilo ani snížení doporučení od analytiků Deutsche Bank na stupeň "držet" z "koupit" a cílové ceny na 4200 korun z 4500 korun.

Telekomunikační operátor Telefónica ČR si polepšila o 0,31 procenta na 389 korun a energetická skupina ČEZ o 0,14 procenta na 740 Kč.

Vítězem dne bylo Orco, jehož cenné papíry vyskočily o 3,63 procenta na 42,49 Kč. Zástupci firmy dnes podle Olivy vyjádřili důvěru, že zastupitelstvo hlavního města Prahy na svém říjnovém jednání po dvojici odmítavých postojů nakonec potvrdí předešlé rozhodnutí rady hlavního města a umožní tak přestavbu železničního nádraží v Bubnech. Orco usiluje o smíšené využití tamního pozemku. Společně s městskou radou zde plánuje výstavbu bytů, kanceláří, obchodů, zdravotnických zařízení, ale jedná také o využití části tohoto území pro účely kampusu vysoké školy a pro kulturní události.

Nejvíce, o dvě procenta na 58,29 Kč, naopak oslabily akcie KIT digital, které se budou na hlavním trhu naposledy obchodovat 26. října a od 29. října se objeví na novém trhu START.

Akcie NWR ztratily 1,60 procenta na 89,30 Kč, zhruba procento pak sázková Fortuna a textilka Pegas Nonwovens.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 513 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK