Vahland: Škoda příští rok uvede až sedm nových modelů

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. září (zvláštní zpravodaj ČTK) - Automobilka Škoda Auto uvede příští rok až sedm nových modelů, což je nejvíce v dosavadní historii značky. Většinou půjde o modernizované verze současných vozů nebo nové karosářské varianty. Chce tak čelit odbytové krizi, která se projevuje zejména na evropském automobilovém trhu. V rozhovoru pro ČTK na pařížském autosalonu to uvedl předseda představenstva Winfried Vahland.

Na začátku roku Škoda představí třetí generaci stěžejního modelu Octavia, a to ve verzích sedan i kombi. Vůz, který si odbude výstavní premiéru na autosalonu v Ženevě, bude založen na koncernové platformě MQB, kterou používá například nový VW Golf, Audi A3 a Seat Leon. Ještě pro rok 2013 počítá i s odvozenými variantami RS a Scout.

V příštím roce automobilka představí novou karosářskou variantu kompaktního vozu Rapid, který v současnosti představuje v Paříži. Podle Vahlanda půjde o verzi s pracovním označením spaceback se čtyřmi dveřmi a velkým zavazadlovým prostorem v zadní části. Nebude to ale kombi ani velkoprostorové MPV. "Půjde o sportovně laděný automobil s větším zavazadlovým prostorem, než klasický hatchback. Co se týká vzhledu toho automobilu, tak to bude pro Škodu něco nového," popsal Vahland.

Škoda pro rok 2013 plánuje i modernizaci modelů Yeti a Superb, tak aby zapadaly do nové designové linie značky, kterou naznačil Rapid a ponese ji i nová Octavia. Kompletně v tomto duchu hodlá nynější modelovou paletu obměnit do roku 2015.

Teprve v roce 2015 by mohl přijít nový model v podobě velkého terénního SUV, po kterém je podle Vahlanda velká poptávka v Asii, Rusku, ale i na evropském trhu.

Škoda, která loni vyrobila 875.000 aut, čeká růst i v letošním roce. Do srpna vyrobila 633.000 aut a rostla o 8,5 procenta. Vahland připustil, že růst za celý letošní rok bude kvůli slabšímu druhému pololetí nižší. "Očekáváme, že budeme růst i v září, stejně jako ve zbytku letošního roku. Musíme si ale uvědomit, že druhé pololetí pro nás bude obtížnější než to první. Zaznamenáváme, že dluhová krize, která se projevila v jižní Evropě, se přesouvá přes Alpy do dalších zemí na sever a nelze očekávat, že by to značku Škoda nepostihlo," uvedl.

Růst prodejů firma díky novým modelům a dobré pozici na trzích mimo Evropu předpokládá i v příštím roce. Do roku 2018 chce vyrábět nejméně 1,5 milionu aut ročně.

Na rozdíl od jiných značek nebude Škoda v příštím roce snižovat investiční výdaje. Ty se v posledních dvou letech pohybují kolem 13 miliard korun ročně. Nedávno například zahájila výstavbu nového vývojového centra motorů v Mladé Boleslavi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK