Obchodníci začnou prodávat alkohol asi až v dalších dnech

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - První lahve s tvrdým alkoholem se v regálech velkých obchodních řetězců objeví zřejmě až v příštích dnech, víkend bude podle obchodníků zřejmě "suchý". Řetězce začaly s tříděním lihovin na skladech a prověření zásob alkoholu bude trvat až do příštího týdne, vyplývá z vyjádření obchodů pro ČTK. Jeden hypermarket má na skladě až 30 tisíc lahví lihovin.

"Analyzujeme zásoby a zjišťujeme, které jsou starší než 1. ledna 2012. Ty samozřejmě budeme uvolňovat jak to bude možné. Nejprodávanější výrobky od největších likérek se na pultech objeví v řádu několika dní. Souběžně půjde o staré i nové kolky," uvedl mluvčí obchodního řetězce Tesco Jan Dvořák. Pokud podle něj výrobci doloží rodné listy okamžitě, začne Tesco navážet alkohol do obchodů ještě dnes.

Kaufland začal s tříděním tvrdého alkoholu. "V současné době nelze přesně říci, kdy se alkohol povolený mimořádným opatřením z dnešního dne vrátí zpět do prodeje. Budeme se snažit, aby to bylo co nejrychleji," uvedl mluvčí řetězce Michael Šperl.

Podle obchodníka s alkoholem společnosti Global Wines vypukl dneškem na trhu chaos, který nemá obdoby. "My jako dovozci bychom měli zabezpečit ověřené rodné listy. Formulář jsme viděli poprvé v poledne a nyní ladíme systémy, abychom ideálně někdy na začátku příštího týdne uměli přes nějaké webové rozhraní zautomatizovat vydávání garancí," uvedl obchodní ředitel společnosti Jiří Kočí. Prohibice podle něj v podstatě neskončila, tento víkend se tvrdý alkohol ještě prodávat nebude.

V pátek začne s distribucí svých výrobků obchodníkům likérka Rudolf Jelínek. "Dříve vyrobený alkohol se starým kolkem a rodným listem je likérka schopná dodávat od pátku. V případě nově vyrobeného alkoholu s novým kolkem a rodným listem od příštího týdne," řekl ČTK ředitel vizovické likérky Pavel Dvořáček. Karlovarská Becherovka ráno rozjela výrobu a bude se snažit dostat produkty do obchodní sítě co nejdříve.

Likérka Fruko-Schulz má připravený alkohol s rodokmenem k distribuci, ale čeká prý na akreditaci z laboratoře. Tu obdrží nejdříve v úterý, uvedl šéf společnosti Petr Nejedlý. "Vzhledem k tomu, že je v pátek svátek a v sobotu i v neděli se v laboratořích nedělá, budou tam alkohol zkoušet až po víkendu. Taková neobratnost mě celkem štve, myslím si, že by jednou mohli udělat v laboratořích výjimku a jít do práce i o víkendu," dodal. Nové kolky podle něj likérka obdrží z tiskárny nejdříve ve středu.

Druhá největší česká likérka, ústecko-prostějovský Granette&Starorežná, stáčí alkohol už od středy, prodávat ho začne ale až začátkem příštího týdne. "Všechny potřebné certifikáty potrvá sehnat, budeme je mít zřejmě až začátkem příštího týdne," řekl ČTK mluvčí firmy Petr Maxa. Cesta lahví ze stáčecí linky na pulty obchodů trvá minimálně dva dny.

Ode dneška je možné prodávat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu bude doklad původu třeba. Na pultech prodejen by se mohla objevit zhruba třetina alkoholu, který byl stažen z prodeje kvůli vládnímu zákazu. Podle dostupných informací je ve skladech zadržováno zhruba 21 milionů litrů tvrdého alkoholu, do prodeje by tedy mohlo být uvolněno zhruba sedm milionů litrů.

Šéf svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka na dotaz ČTK uvedl, že na některých lahvích tvrdého alkoholu není uvedeno datum výroby, takže u části lihovin uložených ve skladech bude obtížné rozlišit ty vyrobené před rokem 2012. Problém se podle něj týká pouze domácí produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK