Akcie na burze v týdnu oslabily o jedno procento na 953 bodů

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabovaly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ztratil jedno procento na 953,4 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie telekomunikační společnosti Telefónica CR. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry mediální firmy CME. Předchozí týden české akcie oslabily o 1,5 procenta.

"Poslední zářijový týden, který byl pro domácí burzu jen čtyřdenní, se nesl v duchu vybírání zisků. Pro domácí trh bylo významnou informací zasedání ČNB, kde se čekalo snížení sazeb na 0,25 bodu, které se uskutečnilo. Zároveň centrální banka potvrdila i svou holubičí rétoriku ve smyslu nové prognózy, která počítá se růstem sazeb až v roce 2014," popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v týdnu byla Telefónica, která přidala 2,7 procenta na 395,50 K. U titulu je patrné, že při zhoršené náladě se investoři obrací zpět do defenzivních titulů. Navíc dále se přiblížila výplata mimořádné dividendy ze snížení základního jmění 13 Kč na akcii, která se očekává na přelomu října a listopadu.

Naopak nejvíce klesající firmou týdne byla CME, která přišla o 10,7 procenta na 130 Kč. Důvodem je technická korekce předešlého růstu. "Je patrné, že investoři vybírají zisky na více rizikových aktivech," podotkl Vaníček.

První říjnový týden bude ve znamení makroekonomických událostí, potenciálních komentářů z Evropské centrální banky ohledně připravované podpory pro některé země eurozóny a vyčkáváním na výsledkovou sezonu za třetí čtvrtletí. "Prozatímní makroekonomické výsledky nevypadají příznivě, a proto se domníváme, že potenciální pokračování slabých makroekonomických dat může působit na vybírání zisků," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK