Japonské akcie uzavřely na dvoutýdenním minimu

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. září (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na dvoutýdenním minimu, protože obavy investorů z poklesu tržeb japonských podniků v Číně převážily nad optimismem ohledně reformních plánů španělské vlády. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 0,9 procenta na 8870,16 bodu.

V uplynulých dvou týdnech se v Číně konala řada protijaponských demonstrací, což mělo negativní dopad na čínské aktivity japonských podniků. Japonské společnosti se obávají, že nepřátelská nálada Číňanů povede k poklesu poptávky po japonských vozech, spotřební elektronice a dalším zboží.

"Pokud se diplomatické vztahy (mezi Japonskem a Čínou) ještě zhorší, zasáhne to finanční trhy na obou stranách. Japonské akcie však utrpí větší ránu," uvedl analytik Micušige Akino ze společnosti Ichiyoshi Investment Management.

Na devizovém trhu se euro drželo nad dvoutýdenním minimem vůči dolaru poté, co Španělsko představilo plány na úsporný rozpočet a hospodářské reformy. V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna vůči dolaru mírně stoupla 1,2929 USD.

Euro tak zřejmě za celé třetí čtvrtletí vykáže mírný nárůst. Pravděpodobně však zůstane pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně. "Očekávám, že euro bude postupně klesat," uvedl analytik Minori Učida z firmy Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK