Likérka Rudolf Jelínek začala dnes vyrábět na dvě směny

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vizovice (Zlínsko) 28. září (ČTK) - Vizovická likérka Rudolf Jelínek spustila dnes ráno dvousměnný provoz. Do stáčírny, která od pondělí stála kvůli kauze pančovaného alkoholu a prohibici, se vrátilo 15 zaměstnanců, kteří trávili předchozí dny doma. Likérka má už nové kolky, jimiž lahve označuje, řekl dnes ČTK generální ředitel likérky Pavel Dvořáček.

Podle něj stáčírna běžně během roku pracuje v jednosměnném provozu, dvě směny zavádí obvykle až v posledních dvou měsících roku. "Zavedení dvousměnného provozu je dnes mimořádná situace, chceme dohnat ztráty ve výrobě. Na dvě směny pojedeme i v sobotu, od pondělí ale bude jen jedna směna. Kolků totiž nepřišlo tolik a také musíme počkat na poptávku odběratelů. Máme i dostatečné zásoby destilátů," uvedl ředitel.

Likérka zpracovává také rodné listy k lihovinám. "Věřím, že v pondělí půjdou tyto výrobky k odběratelům," dodal Dvořáček.

Během prohibice nestála celá firma. Pracovníci po celou dobu vykupovali ovoce, sklízeli úrodu v sadu a pokračovalo i pálení. Ztráty na tržbách se podle Dvořáčka dají odhadnout na téměř 50 milionů korun.

Ještě větší obavy ale dělá vedení společnosti možná ztráta důvěry spotřebitelů k výrobcům lihovin. Na společnost se obracela i celá řada obchodních partnerů včetně zahraničních a dotazovali se na situaci. Po čtvrtečním uvolnění prohibice už má likérka nové objednávky. V jedné směně za den vyrobí asi 45.000 kusů lahví.

Vizovická likérka je největším českým výrobcem ovocných destilátů. Zaměstnává stovku lidí. Navazuje na více než 400letou tradici výroby slivovice na Valašsku. V nabídce společnosti je nejen slivovice, ale i hruškovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice a další destiláty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK