Ceny ropy pokračují v růstu kvůli Blízkému východu a Španělsku

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu kvůli přetrvávajícímu napětí na Blízkém východě a poklesu obav investorů ohledně dluhové krize v eurozóně, za kterým stojí plány španělské vlády na úsporný rozpočet a hospodářské reformy.

Severomořská ropa Brent dopoledne zdražila o 1,23 dolaru na 113,24 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 65 centů na 92,50 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Spouštěčem bylo čtvrteční schválení španělských úsporných opatření, které dočasně zmírnilo obavy ohledně dluhové krize v eurozóně," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank.

Španělská vláda ve čtvrtek oznámila, že se chce v úsporném rozpočtu na příští rok zaměřit více na omezování výdajů, než na zvyšování daní, a hodlá v něm ušetřit 40 miliard eur (zhruba bilion korun). Kabinet zároveň plánuje v příštích šesti měsících předložit 43 návrhů zákonů ekonomických reforem včetně penzijní reformy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek vyzval k jasnému ultimátu pro Írán, aby tamní režim zastavil obohacování uranu použitelného při konstrukci jaderné zbraně. V newyorském sídle Organizace spojených národů rovněž uvedl, že pro zastavení nukleárních snah již nezbývá mnoho času. Teheránský režim přirovnal k nacistům a teroristické síti Al-Káida.

K růstu cen ropy přispěla rovněž zpráva o překvapivém úbytku zásob suroviny ve Spojených státech. Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 2,45 milionu barelů. Analytici přitom podle agentury Reuters počítali s nárůstem o 900.000 barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 113,24 112,01 New York - Nymex WTI listopad 92,50 91,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK