Slovenská vláda podpořila zrušení rovné daně z příjmů

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. září (ČTK) - Slovenská vláda dnes podpořila návrh na zrušení rovné daně z příjmů ve výši 19 procent, kterou země zavedla v roce 2004 jako jedno z opatření na přilákání zahraničních investorů. Od ledna příštího roku stoupne firmám po schválení materiálu parlamentem sazba daně na 23 procent, bude tak nejvyšší v regionu. Nadstandardní příjmy lidí stát zase zdaní 25 procenty, ostatní občané budou ze svých výdělků nadále platit daň 19 procent.

Zvýšení daní z příjmů je jedním z opatření jednobarevné vlády sociálních demokratů na ozdravení státních financí. Rovná daň zavedena před osmi lety byla označována za symbol úspěchu tehdejší pravicové vlády.

Chystaná vyšší sazba daně z příjmů fyzických osob 25 procent se dotkne lidí s měsíčním příjmem zhruba nad 3300 eur (82.000 korun). To odpovídá více než čtyřnásobku průměrné mzdy; tak vysoký plat má podle ministerstva financí asi procento zaměstnanců. Platy politiků budou kromě běžné sazby daně z příjmů zatíženy navíc pětiprocentním odvodem; dopad na poslance nebo ministry bude ale nižší, protože část jejich platu nepodléhá zdanění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK