Čtvrtletní zisk Nike klesl kvůli vyšším nákladům

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Beaverton 28. září (ČTK) - Čistý zisk největšího světového výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike v prvním finančním čtvrtletí klesl o 12 procent na 567 milionů dolarů (11 miliard Kč) kvůli růstu nákladů. Tržby se však v období od června do srpna zvýšily o deset procent na 6,67 miliardy dolarů.

V Severní Americe, tedy na největším trhu společnosti, tržby stouply o 23 procent na 2,7 miliardy dolarů. V Číně se zvýšily o osm procent na 572 milionů dolarů, zatímco v Evropě klesly o pět procent na 1,17 miliardy dolarů, napsala agentura AP.

Nike se podobně jako další výrobci spotřebního zboží potýká s vysokými náklady na suroviny a práci, nejistými ekonomickými podmínkami v Evropě a zpomalením hospodářského růstu v Číně. Firma ve čtvrtletí zaznamenala zpomalení růstu nových zakázek. Objednávky z Číny dokonce poprvé za poslední tři roky klesly.

"Čínský zákazník začíná být vybíravější a zkušenější. Tamní ekonomika navíc zpomaluje, což vytváří krátkodobé problémy pro maloobchodníky," uvedl prezident značky Nike Charlie Denson. "Je to přirozený vývoj, který vidíme na mnoha trzích, takže nejsme překvapeni," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK