Americké akcie klesají, investoři vybírají čtvrtletní zisky

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Americké akcie v první části dnešního obchodování klesaly a investoři si na konci čtvrtletí vybírali zisky ze silného letního růstu. Trh oslabily nové ekonomické údaje z USA a před zveřejněním výsledků zátěžových testů španělských bank převládá nejistota.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index klesl o 0,5 procenta na 13.416 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil stejným tempem na 1440 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,6 procenta a byl kolem 3120 bodů.

Akciový trh v posledních třech měsících díky nadějím nadějím na kroky centrálních bank USA a eurozóny výrazně rostl a širší index S&P získává za čtvrtletí zhruba šest procent. Od poloviny minulého týdne ale akcie vesměs oslabují, protože trhu se zmocnily pochybnosti o schopnosti americké centrální banky podpořit novými kroky ekonomický růst a zaměstnanost. Panují také obavy z útlumu ekonomik v Číně a dalších problémů v eurozóně.

Ve čtvrtek získala Wall Street podporu v rozpočtových a reformních plánech španělské vlády, dnes se však trh zaměřuje na audit španělských bank. Investoři mají také obavy z šířících se protestů proti úsporné politice vlád eurozóny.

Trh oslabily údaje, podle nichž výrazně klesl index podnikatelské aktivity na Středozápadě USA. Také konečný výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry agentury Thomson Reuters a Michiganské univerzity skončil o něco hůře, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK