Japonské akcie klesly na třítýdenní minimum

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na třítýdenním minimu kvůli obavám o ekonomiku. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 0,8 procenta na 8796,51 bodu. Euro se propadlo na třítýdenní minimum vůči americkému dolaru.

Nálada mezi velkými podniky v Japonsku se podle průzkumu tamní centrální banky ve třetím čtvrtletí zhoršila kvůli negativnímu dopadu slabé poptávky v Evropě a Číně na japonskou ekonomiku.

"Nálada v Japonsku je pesimističtější, než se očekávalo, a mohla by se ještě zhoršit," uvedl analytik Fumijuki Nakaniši z makléřské společnosti SMBC Friend Securities.

Na devizovém trhu euro oslabovalo kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhových problémů Španělska. V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,3 procenta na 1,2821 USD.

Investoři nadále čekají, jak dopadne revize hodnocení závazků španělské vlády ratingovou agenturou Moody's. "Přetrvávají obavy ohledně Španělska a také ohledně Řecka," uvedl analytik Kimihiko Tomita ze společnosti State Street Global Markets.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK