Pokles českého výrobního sektoru se v září ještě více prohloubil

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pokles českého výrobního sektoru se v září ještě více prohloubil. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 48 bodů ze srpnových 48,7 bodu, což je nejhorší výsledek od května. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. V indexu je předělem mezi růstem a poklesem aktivity hranice 50 bodů.

 

Pokles českého výrobního sektoru v září nic nezbrzdilo. Výroba klesala nejrychlejším tempem za poslední tři roky a poptávka na domácím trhu i v zahraničí zůstala slabá. Nákupy, zásoby i zaměstnanost se během sledovaného měsíce snížily. Nárůst cen vstupů byl navíc nejvyšší od června roku 2011.

Výroba poprvé od poloviny roku 2009 klesala dva měsíce za sebou. Tempo poklesu navíc v září vzrostlo na nejvyšší úroveň od července 2009.

Na snižování výroby se podepsalo další snížení objemu nových zakázek. Ty klesají již po šest měsíců za sebou, byť tempo snižování jejich objemu se po červencovém a srpnovém zrychlení stabilizovalo. Údaje poukazují na to, že objem nových exportních zakázek se snižoval pomaleji než celkový objem nových zakázek, což svědčí o slabosti domácího trhu. Nové exportní zakázky přesto klesají již 11 měsíců za sebou.

Zaměstnanost ve výrobním sektoru poklesla v září již druhý měsíc za sebou. Za posledních 11 měsíců se ve výrobním sektoru propouštělo osmkrát, byť jen mírným tempem. Firmy rovněž v posledním období omezily nákupní aktivity, což vedlo k dalšímu snížení jejich zásob surovin a dalších vstupů. Zásoby vstupů i výstupů celkově klesají již celých 14 měsíců.

Cenové tlaky se v září vystupňovaly. Tempo nárůstu cen vstupů se výrazně zvýšilo, a to na vyšší úroveň, než je dlouhodobý průměr průzkumu. Firmy uváděly, že během sledovaného měsíce vzrostly zejména ceny ropy a umělohmotných i zemědělských výrobků. Ceny účtované českými výrobci v září dále klesaly, a to již po osmý měsíc za sebou, byť tempo poklesu bylo nejnižší od června.

"Indikátory nasvědčují tomu, že ekonomika nejpravděpodobněji sklouzne ještě hlouběji do recese. Jediným pozitivem zůstává to, že je to pomalý proces, doufáme tedy, že recese bude mělká, i když následné zotavení bude pravděpodobně dlouhé a pomalé," uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Rizikem pro blízkou budoucnost zůstává podle ní zrychlení útlumu. "Zdá se, že politici vyčerpali své možnosti. Jsou-li ještě nějaké, pak budou v oblasti fiskální politiky, v budoucnosti penzijní reformy, která je v současné chvíli vetovaná, nebo v úsporných opatřeních, o kterých se momentálně v parlamentu diskutuje," dodala.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK