Burza vstoupila do nového týdne se ziskem přes půl procenta

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Pražská burza vstoupila do nového týdne po páteční sváteční přestávce dalším mírným růstem. Hlavní index PX si krátce před 11:00 připisoval 0,64 procenta na 959,44 bodu. Dařilo se většině emisí, výjimkou byla těžební NWR a tabáková Philip Morris, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Pozitivní nálada je podle Pavola Mokoše z Patria Direct patrná i na západoevropských burzách, mírně rostou i okolní trhy.

V Praze si z velkých emisí nejlépe vedla Komerční banka, připisovala si 0,75 procenta na 3933 Kč. Erste Bank si připisovala kolem čtvrt procenta, stejně jako ČEZ.

O půl procenta na na bezmála 398 korun zdražily i akcie operátora Telefónica ČR. Tuzemská Telefónica oznámila podpis dohody o čtyřletém úvěru, který jí společně poskytly Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Citibank a Unicredit. Celkem tři miliardy korun budou použity na refinancování splatných závazků a jiné firemní účely. Podle společnosti povede dohodnutá úroková sazba k úsporám v nákladech na financování.

Nejvíc se dopoledne dařilo developerovi Orco, její šéf Jean-Francois Ott podle Mokoše pro server Patria.cz mj. uvedl, že tuzemský realitní trh má již za sebou odraz od svého dna u pronájmů i komerčního developmentu a že Praha, po boku Berlína a Varšavy, patří k nejstabilnějším realitním trhům s potenciálem plynulého růstu. Akcie Orka si připsaly 3,75 procenta na 41,50 Kč.

Naopak o zhruba půl procenta dopoledne přišly akcie tabákové Philip Morirs a jedno procento odepisovaly také akcie těžební NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK