SON: Sjednocení dávek na bydlení může zvýšit počet chudých

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - S vládou navrhovaným sjednocením sociálních dávek poskytovaných na bydlení důrazně nesouhlasí Sdružení nájemníků ČR (SON). Představitelé nájemníků totiž tvrdí, že změna může až dvojnásobně zvýšit počet lidí žijících pod hranicí chudoby. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda sdružení Milan Taraba. Sjednocení dávek je součástí vládního stabilizačního balíčku.

"Návrh jde proti závazku vlády zlepšovat dostupnost přiměřeného bydlení," uvedl šéf SON. "Poroste počet bezdomovců se všemi z toho plynoucími důsledky," dodal Taraba.

Vláda plánuje zrušení příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení. Zavést chce kabinet nově příspěvek na náklady na bydlení, který má být součástí dávek pomoci v hmotné nouzi. Podle Taraby by ale v takovém případě neměli na dávku nouzi například staří lidé, kteří mají jen malou zahrádku. Stát podle předsedy nájemnického sdružení sice možná ušetří, důsledky ale prý ponesou města a obce.

Zpřísnit se mají nově také podmínky pro výplatu dávky. Nyní příspěvek na bydlení stát vyplácí rodinám či jednotlivcům, pokud jejich příjem nestačí na pokrytí 30 procent a v Praze 35 procent stanovených nákladů na bydlení a pokud mají v bytě trvalý pobyt. Nově mají mít nárok na příspěvek ale jen ti, kteří na bydlení dávají alespoň 50 procent příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK