V plzeňském Stocku už dnes jede naplno výroba vodky a tuzemáku

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V plzeňském Stocku už dnes jede naplno výroba vodky, tuzemáku a vaječného likéru. Jde o nejprodávanější lihoviny řady Božkov s obsahem alkoholu kolem 37 procent. Objednávek má největší česká likérka hodně. Vyrábí v třísměnném provozu, nových kolků má dostatek na měsíc. Po čtrnáctidenní částečné prohibici předpokládá, že do konce roku vzroste její prodej meziročně zhruba o desetinu, protože lidé budou vyhledávat prověřené značky. ČTK to řekl výrobní šéf Václav Šitner. Skladované i nově vyrobené lihoviny, které začal Stock expedovat, mají žádané doklady o původu.

 

"Děláme výrobky podle požadavků odbytu. Obnovili jsme naplno výrobu pro Česko i pro Itálii. Čekali jsme na kolky, které jsme dostali v pátek odpoledne," dodal. Už v neděli měli zaměstnanci likérky noční směnu. Po 14 minulých dnů podnik úspěšně prodával řadu Amundsen s obsahem do 20 procent alkoholu.

"Renomovaným výrobcům, kteří vyrábějí trvale poctivě, stoprocentně stoupne do konce roku prodej v průměru o deset procent. Protože lidé začnou skutečně nakupovat lihoviny značkové od prověřených výrobců," uvedl Šitner. Prohibice podle něj byla v době, kdy se všechny velkosklady a řetězce předzásobují před Vánocemi. Likérky mají každoročně největší prodeje z celého roku od října do prosince.

Celní správa distribuovala nové kolky od pátku do neděle. "Objednali jsme jich 4,5 milionu, což je na zajištění výroby na celý říjen. Koncem tohoto týdne, až si vytvoříme dostatečné zásoby, doobjednáme další čtyři miliony kolků. Celní správa tvrdí, že vykryje všechny objednávky do deseti až 11 dnů," uvedl Šitner. Stock musí kvůli novému vládnímu nařízení vracet 4,5 milionu nakoupených kolků v hodnotě 1,6 milionu korun. Jde o kolky pro lihoviny, které měl ve skladu.

Podle vyhlášky ministra financí se u lihovin do obsahu alkoholu 20 procent může používat starý kolek. Nápoje nad 20 procent vyráběné od 27. září musejí mít nové kolky a tak zvaný rodný list. Lihoviny, které měla firma v daňovém skladu, musí překolkovat a lihoviny mimo daňový sklad musí mít průvodní rodný list navázaný na konkrétní nápoj. Podle Šitnera tak nyní budou na trhu tři druhy lihovin. S obsahem alkoholu do 20 procent a starými kolky, se starým kolkem a rodným listem a dále lihoviny nové.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK