Povolování staveb se zjednoduší, Klaus podepsal zákon

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Povolování staveb se zjednoduší. Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu stavebního zákona, která mimo jiné rozšiřuje výčet případů, kdy se u stavby nevyžaduje územní rozhodnutí ani územní souhlas. ČTK o tom dnes informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Zákon rovněž zvyšuje některé poplatky.

Novela má za cíl zejména zjednodušit povolování staveb. Například zkracuje některé lhůty v územním plánování a zpřesňuje postup při vedení zjednodušeného územního řízení. Podle zákonodárců má umožnit lidem, aby připomínkovali návrhy územních plánů už v takové fázi, kdy to dosud možné nebylo.

Předloha ale také zvyšuje některé správní poplatky. Stavební povolení pro bytový dům s nejvýše třemi byty má stát 5000 místo dosavadních 300 korun, stavba garáže pro maximálně tři vozy pak tisícikorunu místo 300 korun. Obcím novela prodlužuje termín pro přijetí územních plánů z roku 2015 do roku 2020. Umožní jim tak do osmi let postavit některé stavby i bez územního plánu.

Senát během schvalování navrhoval, aby nařízené demolice staveb, které ohrožují své okolí, platil místo obcí stát. Tento záměr Poslanecká sněmovna při opětovném hlasování zamítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK