Závod ŽDB Drátovna se stal dceřinou firmou Třineckých železáren

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. října (ČTK) - Bohumínský závod ŽDB Drátovna se dnes stal dceřinou firmou Třineckých železáren (TŽ). Pro ty to znamená posílení produktového portfolia i postavení v drátovenství. Novinářům to dnes řekli generální ředitel TŽ Jan Czudek a nový výkonný ředitel společnosti ŽDB Drátovna Janusz Szkuta. Hodnotu akvizice neuvedli, ale pro železárny patří k nejvýznamnějším.

Czudek řekl, že železárny převzaly od skupiny Bonatrans Group Holding akcie, a tím pádem i kontrolu nad bohumínskou společností, přesně v poledne. Už na počátku září transakci schválila Evropská komise, která posuzovala, zda by převzetí drátovny nenarušilo volnou hospodářskou soutěž. "Není to v Bohumíně náš první krok, protože již tam provozujeme univerzální trať," připomněl generální ředitel.

Pro železárny to podle Czudka znamená, že budou moci zpracovávat něco přes 100.000 tun drátu ve vlastních výrobních kapacitách a také spolupracovat na konkrétních výzkumných projektech. "V Třineckých železárnách připravujeme investici rekonstrukce naší stávající válcovací drátovenské linky. Máme připravenou technologii, která bude znamenat docela velký skok směrem dopředu, a právě díky Bohumínu chceme získat její rychlé uvedení do provozu a zejména pak toho finálního produktu na trh," řekl Czudek.

Třinecké železárny jsou největším tuzemským výrobcem oceli. V uzavřeném hutním cyklu vyrábějí zhruba 2,5 milionu tun oceli ročně. Hlavní výrobkové portfolio tvoří především ocelové dlouhé válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, kolejnice nebo hutní polotovary. Součástí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel je řada dceřiných společností.

ŽDB Drátovna má roční tržby kolem 3,2 miliardy korun, přičemž 80 procent své produkce vyváží. Exportuje především do Polska a Německa, ale také do zámoří, na Nový Zéland, do Brazílie či Kanady. ŽDB Drátovna má 1100 zaměstnanců, podle nových majitelů se tento počet měnit nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK