Výrobci lihovin spustí web pro kontrolu původu alkoholu

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) ve středu spustí web certifikacelihovin.cz, kde bude možné dohledat certifikáty o původu lihovin. Má pomoci urychlit návrat alkoholu na pulty obchodů a do restauračních zařízení. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci unie. Web mohou také využít lidé, kteří si nejsou jisti původem alkoholu, který mají doma.

 

Web by měl dohledat původ lihoviny na základě informací z kolku, podle data výroby a dalších údajů na láhvi. Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka dostávají výrobci a prodejci od lidí o alkoholu každý den tisíce dotazů.

Pavlík upozornil, že mezi spotřebiteli je po otravách metylalkoholem znát větší obezřetnost a snaha zjistit původ nápojů. Po zmírnění prohibice klesla spotřeba tvrdého alkoholu a lidé se více zaměřují na známé značky, dodal.

Od minulého čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici kvůli otravám metylalkoholem možné znovu bez omezení prodávat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012. U novějšího alkoholu je nutné prokázat původ zvláštním certifikátem. Prodejci mají dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK