Pražská burza na vlně optimismu začala týden výrazným růstem

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Pražská burza díky optimismu na trzích vstoupila do nového týdne po páteční sváteční přestávce růstem. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 1,50 procenta na 967,88 bodu. Kromě těžařského titulu NWR posílily všechny akcie, nejvíce sázkové společnosti Fortuna, developera Orco, Komerční banky i Erste Group Bank. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Počáteční opatrnost vystřídal po zveřejnění indexu nákupních manažerů optimismus, který odpoledne dále posílil výsledek podobného amerického indexu ISM. Optimismus se projevil také na dluhopisových trzích, kde klesá riziková přirážka například u španělského dluhu. To pomohlo akciím zejména finančních titulů, ale růst můžeme sledovat napříč odvětvími," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie Komerční banky stouply o 3,38 procenta na 4035 korun. Server Patria.cz upozornil, že akcie KB se naposledy obchodovaly nad hladinou 4000 Kč 29. července. Cenné papíry Erste Bank si připsaly 1,54 procenta na 443 korun.

Nejvíce dnes vyskočily akcie Fortuny, a to o 5,29 procenta na 84,23 koruny a odpoutaly se tak od čtvrtečního historického minima, podotkl Adamkovič.

Výrazně se dařilo také Orku, jehož akcie stouply o 3,50 procenta na 41,40 koruny.

Jediný titul, který dnes skončil ve ztrátě, bylo NWR, jehož akcie klesly o 0,14 procenta na 87,98 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK