Euro díky zprávě ze zpracovatelského sektoru USA roste

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích posiluje a naopak japonský jen klesá. Přispěla k tomu zpráva o růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru USA, která přiměla investory k prodeji měn považovaných za bezpečnou investici.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,2907 USD a k jenu o půl procenta na 100,76 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 78,06 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši šesti hlavních měn, však oslabil o 0,3 procenta na 79,706 bodu.

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v září vzrostla a ukončila tak pokles, který trval tři měsíce. Oživily nové zakázky a zaměstnanost. Institut ISM, který sleduje ekonomickou aktivitu na základě anket u nákupních manažerů amerických firem, uvedl, že jeho index vzrostl na 51,5 bodu ze srpnových 49,6 bodu. Dostal se tak poprvé od května nad hranici 50 bodů, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

Zájem o rizikovější investice podpořila i zpráva, že index nákupních manažerů v Německu stoupl minulý měsíc nejvýše od března. Stále však zůstává pod úrovní 50 bodů. Příznivější byly i údaje o tovární aktivitě v Číně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK