Americké akcie zahájily díky růstu průmyslu silným vzestupem

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Americké akcie zahájily první týden nového čtvrtletí silným vzestupem. Trh po slabém minulém týdnu povzbudily údaje o obratu amerického průmyslu zpět k růstu a naděje na to, že centrální banky světa budou pokračovat v krocích na podporu ekonomiky.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index vzrostl o 1,1 procenta na 13.580 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,8 procenta a 1452 bodů. Index technologického trhu Nasdaq si v polovině obchodování připisoval k dobru 0,4 procenta a byl kolem 3130 bodů.

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v září podle dnešní zprávy institutu ISM vzrostla a ukončila pokles, který trval tři měsíce. Celkově ale bylo třetí čtvrtletí pro americký průmysl nejhorší za tři roky, protože zahraniční poptávka po americkém zboží výrazně klesla. Evropská ekonomika se letos propadla do nové recese a Asii zasáhl útlum.

Akciový trh v posledních třech měsících díky nadějím nadějím na kroky centrálních bank USA a eurozóny výrazně rostl a investoři sázejí na to, že podpůrná opatření budou pokračovat. "Navzdory nedávné sérii slabých ekonomických údajů z celého světa hledí trh kupředu. Vládnou naděje, že nejhorší scénář je už smeten ze stolu," řekl agentuře Reuters šéf newyorské společnosti Sarhan Capital Adam Sarhan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK